Över Atlanten 2020

Nu är vi på väg

Då har vi lämnag Las Palmas. Klockan 10 idag den 5/1 släpte vi våra förtöjningar och gick ut ur hamnen, och nu är fören inriktad mot Mindelo på Kap verde.För närvarade svaga vindar, men kommer att tillta under dagen

Snart bär det iväg

2020-01-05

Då har vi återvänt till Lad Mys efter att ha varit hemma i Insjön över jul och nyår. En resa hem som hade kunnat blivit bättre. Det börjad med att flyget hem blev 9 timmar försenat och vi var inte hemma i Insjön förrän nästan till midnatt. Under flygresan hem satt man runt om oss och både hostade och nös, så det var inte så roligt. Jag sa till Alice, att klarar vi det här utan att bli förkyld då har vi gjort det bra. Mycket riktig dagen före jul afton drabbades Alice av halsont och som sedan gick över i kraftig hosta och influensa. Hon blev sängliggande hela nästan hela helgen, och hon är fortfarande inte bra

Nu håller vi på med dom sista förberedelserna inför seglingen över Atlanten. Det är framförallt inköp av färskvaror. Det blev en hel del. I dag blir det att laga och göra i ordning mat som vi sedan kan förvara kyld

I morgon bär det av och vi startar vår segling över Atlanten. Den första etappen blir ner till Kap Verde och som beräknas ta en 5–6 dygn Sedan blir det ett par dagars stopp där Därefter blir det ca två veckors segling över till St. Vincent i Karibien. Som väderprognoserna ser ut förnärvarande ser det lovande ut de första dygnen med lagom vindar 9-10 m/s som kommer nästan rakt bak ifrån. De sista dagarna innan vi kommer till Kap Verde kommer vi att få lite kraftiga vindar. Men detta är prognoser sen får vi se hur det blir.  Nu är det bara att hoppas att allt går bra och att inget allvarligt inträffar med båten och att vi får vara friska. Så imorgon säter vi fingrarna i kors och släpper våra förtöjningar och seglar i väg.

Jag kanske har skrivit detta tidigare, men vill ni följa oss var vi är någon stans på havet så kan ni gå in på följande sidan ”http://forecast.predictwind.com/tracking/display/Ladymys” Där kommer ni att se en liten röd prick som visar var vi är. Denna prick kommer att uppdateras med jämna mellanrum. Vill ni skicka ett sms till oss så går det att göra det till telefonnummer +881 621 430 797.

Önska oss nu goda vindar

Det blev en hel del vindar

Mindelo Cap Verdi 2020-01-11

Då har vi kommit fram till Cap Verdi igår efter middag En segling så som varade i 5 dygn och 6 timmar med en sträcka på 860 distans minuter. Vi kom in som andra båt av de 20 startande, och det är fortfarande båtar ute på havet som ännu inte kommit fram. Alla besättningar som kommit fram och som vi pratat med säger att det varit en tuff resa, och det kan vi hålla med om.

Vissa nätter var väldigt jobbiga med vindar upp till 20 meter/ sek och grov sjö. Så det blev inte många timmars sömn på nätterna. Vissa brott vågor var så kraftiga att Lady Mys slogs om kull så att stora mängder med vatten kom bland annat in i sittbrunnen. Vi fick också en del skador på båten, med bland annat trasiga skotblock, kolv till autopiloten lossnade i sitt fäste. Men det fixade vi under resans gång. Men det som var värre var att en våg hade varit så stor att den slagit in båten och vidare in till motor, vilket medförde att motorns cylindrar fylldes med vatten som i sin tur gjorde att en kolvstång på motorn gått av, Så när vi kom fram och skulle lägga till i hamnen hade vi ingen motor att använda, så vi seglade ända in till bryggan. Nu har vi fåt tag i en mekaniker som skall försöka hjälpa oss med att lyfta ur motorn och laga den. Sen får vi se hur lång tid det kommer att ta att få gång på motorn, igen. Det kommer väl att hänga på hur och när vi kan få tag i reservdelar

En annan sak som hände första dagen vi seglade var att en lina som går upp i masten lossnade och änden for ända upp mast toppen. Men vi hade ju modiga Brolin med oss och honom hissade vi upp masten för att ta ner linan. Det fixade han bra trots att båten gungade både hit och dit. Bravo Brolin.

Ni må tro att det var en skön upplevelse igår kväll att få gå på en restaurang och sätta sig vid ett stillastående bord och äta en god middag, och framförallt vilken skön sömn vi haft i natt.

Nu är det bara att gilla läget och lite äventyr förgyller alltid läget

Vi mår bra men är inte glada

Det har varit ett antal dagar med frustration. Det visade sig när mekanikern plockade isär motorn, så var det större skador än vad vi trodde från början. Nu var det att försöka få tag i nya reservdelar och det var inte lätt i detta land. Delarna måste beställas av en importör här på ön som i sin tur skall beställa dem från Yamar representant i Portugal, som i sin tur skall beställa från centrallagret i Holland. Denna procedur har nu pågått nu i 4 dagar utan att vi har fått någon bekräftelse på att varorna är beställda och på väg. Sedan skall DHL ha 1–2 veckor på sig att leverera. Sen kommer varorna att ligga hos tullaren ett antal dagar.  Nu har vi tröttnat på detta och nu har jag varit i kontakt med en återförsäljare för Yanmar i Sverige för att höra om han kan hjälpa mig. Det kunde dom men frakten skulle bli dyr och ta lång tid. Så nu har vi beslutat att Brolin flyger hem till Göteborg på lördag och hämtar delarna och tar med dem i handbagaget tillbaka. Det kommer inte att bli något dyrare och så vet vi att vi får prylarna.

Alla andra i gruppen Viking Expolers kommer att avsegla härifrån i morgon fredag medan vi står kvar på kajen och vinkar farväl. Om allt går bra med delar och ihop plockning av motor kanske vi kommer i väg om en vecka.

Vi får trösta oss med att vi alla mår bra och är friska. Vi vet också att vi har det bra i Sverige där allt fungerar med allt ifrån internet till all annan infrastruktur Bara att man måste springa med datorn på ett cafe varje gång man vill åt ett nät är jobbigt.

 

Nu håller vi tummarna att allt faller på plats under nästa vecka

Vi är fortfarande kvar på Cap Verde

2020-01-25 Cap Verde

 

Seglarlivet är inte bara kritvita korallsands stränder med lutande palmer, i 30 gradigt, klarblått hav. Nej ibland är seglarlivet fyllt med motgångar och frustration. Ni kanske undrar över hur det går för oss och om vi börjat vår segling från Kap Verde mot Karibien. Nej ännu inte.  Statusen är denna och följande har hänt.

 Brolin gjorde ett fint jobb när han flög hem för att hämta reservdelarna till motorn och han kom åter i tisdags med alla delarna. Sedan blev det 3 timmars frustrerande väntan på att montören som skulle komma och montera ihop motorn, trots att jag hade förvarat att delarna skulle vara här på båten kl. 2. När dom väl kom så var de 3 montörer och dom lovade att motorn skulle vara ihop monterad innan kvällen och dagen därpå skulle motorn provköras. Vad bra, nu steg humöret på oss och det lät ju hoppfullt.

Men sen kom nästa motgång. När man började ihop monteringen så visade det sig att det fans flera skador på motorn. Två så kallade foder var skadade och måste åtgärdas. Hur gör vi nu och vad innebär detta, flög tankarna genom våra huvuden. Efter en stunds funderande lovade de att trots allt skulle kunna försöka fixa det. Motorblocket skulle tas till en verkstad och där skulle man reparera de skadade fodren. Frågan var bara om verkstaden hade material till att svarva de nya fodren. Efter en halv dags väntan fick äntligen besked att man funnit material och man lovade att under dagen idag skulle motorblocket vara fixat. Sen skall motorn plockas ihop och åter monteras i båten.  Nu får vi verkligen hopps att det blir så, för nu tycker vi haft nog med motgångar och att lyckan skall åter vara på vår sida

Men man vet aldrig. Vi har fått en uppfattning att i det här landet lovar och säger man en sak, och som sedan blir något helt annat. Men Brolin är ihärdig och jagar de här montörerna hela dagarna

Sen kan man också tycka att denna skada borde man ha upptäckt när man plockade isär motorn och då hade vi tjänat en halv vecka i tid. Jag hade själv kunnat upptäckt denna skada om jag tittat lite mera på motorn. Men jag litade på montörerna att dom hade undersökt motorn tillräckligt.

Nu får vi verkligen hoppas att nästa gång jag skriver att vi då är klara för avsegling. Nu har vi verkligen tröttnat på det här stället och nu vill vi ut på havet. Men vi kan i varje fall säga att vi har haft tur med vädret, de senaste dagarna har vi haft sol och 25 grader varmt.

Håll tummarna

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Lennart Björke | Svar 25.01.2020 11.46

Hej på er. Hoppas att ni har turen på er sida hädanefter , och att ni får komma iväg . Håller båda tummarna att det går bra att fixa motorn. Hälsningar Lennart

Christina Aro | Svar 23.01.2020 19.13

Håller båda två(tummarna)! Klart det blir bra nu! Ha det fint när ni kommer iväg. Väntar på nästa uppdatering.
Kram Christina

Greta & Owe | Svar 16.01.2020 18.20

Vi känner med er! Krångligt med leveranser till Kap Verde. Mats är ju en bra kurir. Viktigast är ju att ni mår bra. Hoppas ni också hinner njuta lite grann. O&G

Tore Fändriks | Svar 12.01.2020 17.10

Ni är duktiga som fixar allt hoppas seglingen över till Karibien blir lugnare vi höres ha det Tore o Majlis

Christina Aro | Svar 12.01.2020 12.49

Roligt att följa er på kartan. Var rädda om er. Här hemma lyser solen och det är ca +5 grader. Kram Christina

Lennart Björke | Svar 12.01.2020 11.43

Hej Björn o Alice
Det väcker minnen när ni beskriver era resor, Janne o Bengt och jag seglade över 2010 önskar er en fin seglats till V-Indien följer er dagl.

Gunilla Olsson | Svar 12.01.2020 11.33

Vi såg att ni hade friska vindar och förstår att det blev en jobbig resa. Njut nu av att vara i hamn efter genomförd prestation!
Kram! Gunilla&Toyvo

Tore Fändriks | Svar 06.01.2020 10.05

Heja Björn o Alice det går säkert bra med seglingen o nu när har vänner med er blir det inte långtråkigt jag skickar sms om hockeyn så du får glädjas åt det

Carsten Andersson | Svar 05.01.2020 15.52

Heja Björnen som inte sover och Alice som inte är i underlandet. lycka till med överseglingen och skitvindar på er. Kram Carsten ( önskar jag var på väg oxå)

Gunilla & Toyvo | Svar 04.01.2020 13.10

Goda vindar och allt gott önskar Kvast-Hildas besättning. Vi följer er!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

25.01 | 11:46

Hej på er. Hoppas att ni har turen på er sida hädanefter , och att ni får komma iväg . Håller båda tummarna att det går bra att fixa motorn. Hälsningar Lennart

...
23.01 | 19:13

Håller båda två(tummarna)! Klart det blir bra nu! Ha det fint när ni kommer iväg. Väntar på nästa uppdatering.
Kram Christina

...
16.01 | 18:20

Vi känner med er! Krångligt med leveranser till Kap Verde. Mats är ju en bra kurir. Viktigast är ju att ni mår bra. Hoppas ni också hinner njuta lite grann. O&G

...
12.01 | 17:10

Ni är duktiga som fixar allt hoppas seglingen över till Karibien blir lugnare vi höres ha det Tore o Majlis

...
Du gillar den här sidan