St.Martin-Azorerna

Snart dags för St. Martin

Dags att väga väskorna

Insjön 2018-04-15

Nu är det snart dags igen att resa till kära Lady Mys. Om en dryg vecka blir det att resa ner till Arlanda och tillsammans med två stora väskor fullpackade med prylar till båten, flyga över till ST. Martin. Där kommer jag att rusta och förbereda Lady Mys för Atlant överseglingen, till Europa. Som vanligt är To-do listan lång som jag skall försöka klara av innan övrig besättning kommer. Clas Thornberg, och Mats Brolin kommer första veckan i maj. Efter någon dag av inskolning och bunkring av mat, så räknar vi preliminärt med att komma iväg runt den 10 maj. Detta förutsatt att vi på värderapparna kan se att vädret är lämpligt.

Hur känner man sig inför detta äventyr? Ja det skall bli spännande. Det enda jag vet är att det kommer att vara mycket mera obekvämt på denna segling, än förra gången vi korsade Atlanten. Vid detta tillfället kunde vi surfa med passadvindarna och vi fick fina vindar akter ifrån. Nu kommer vi inte få fina passadvindar, utan det kommer att bli skiftande vindar från olika håll. Med allt ifrån ingen vid alls till stormvindar.

 Vi skall först segla mot Azorerna, som kommer att ta 2,5 till 3 veckor. Därifrån kommer Clas och Mats att flyga hem, och i stället kommer Alice att möta mig där och följa med resten av seglingen till Portugal.

För att komma till Azorerna kommer vi först att segla norrut, för att sedan efter en 4–5 dagar sväng mot nordväst. Detta för att slippa stångas mot de förhärskande ostvindarna och stiltjebälten. Vi får heller inte gå för långt norrut, för då kan vi komma in i lågtrycksbälten, som ofta är på väg mot Skandinavien. Så det gäller för oss att försöka hålla reda på var hög och lågtrycken är och i vilken riktning de rör sig. Sen får vi försöka hålla oss på lämpligt avstånd från dessa.

Det skall i alla fall bli kul och spännande att göra denna seglats och jag ser framemot överseglingen. Även om vi nu går mot den absolut vackraste tiden av året här hemma i Dalarna. Tyvärr kommer jag att missa denna underbara tid i år.

Jag kommer väl att skriva några flera gånger på hemsidan innan vi ger oss iväg. Sen får vi väl se hur det blir med skrivandet under överseglingen. Mitt ute på Atlanten är det som ni kan förstå lite dåligt med internetuppkoppling. Däremot har vi satellittelefon, och kanske kan jag få iväg några rader via den.

Strul med flyg

Då har jag efter en massa strul med flyget äntligen anlänt till vår kära Lady Mys. Vilken underbar känsla att äntligen få sätta sig ner i sittbrunnen och bra koppla av, och känna hur den sköna passadvinden fläktar mot min hud. Tyvärr fans det inte någon kall hel del strul öl ombord att svalka strupen med, så istället fick det bli en varm. Men även den smakade bra. Ni må tro att det var skönt att få se Lady Mys ligga där marina och se att har mått bra under tid vi varit borta.  Ja jag blev så glad att Lady Mys fick en stor kram. De åren vi haft tillsammans och alla seglatser vi upplevt till  gör att jag har en fått en stor kärlek till vår underbara båt.

 

Om jag skulle berätta lite om allt strul jag haft med flyget så följer här en sammanfattning

Det var mening att jag skulle flyga tidigt på tisdag morgon, så därför hade bokat ett dyrt hotell på Arlanda. På natten till tisdag vaknar jag kl. 01.30 av att jag fick ett SMS. Jag kunde inte somna om, så tillslut kunde jag inte motstå att läsa SMSet. Det skulle jag inte ha gjort för nu blev resten av natten förstörd. Det stod nämligen att det flyg jag skulle flyga med var inställt, och att dom skulle ta kontakt med mig och boka om flyget. Det gjorde dom inte, utan när klockan var 4 gick jag ner till bokningen för att fråga hur det skulle bli med mitt flyg. Där fick jag prata med en morgontrött expedit som inte var på det bästa humöret. Hon kunde inte hitta något bra flyg till mig, och hon skylde på flygstrejker i Frankrike. Så det slutade med att jag blev inbokad på nytt flyg på fredag. 3 dygns försening. Hurra för AIR France
Så det blev att hyra en bil och åka hem till Insjön igen och försöker lugna ner mig

 

Så kom torsdag och det var dags att göra ett nytt försök att komma till St. Martin och vår kära Lady Mys. Men det var inte lätt att få komma med flyget. När jag på morgonen skulle göra incheckning via datorn så visade de sig att det inte gick. Efter många och långa samtal med KLM så visade det sig att dom hade satt mig på en vänte lista, och de sa att planet var fullbokat. Flera nya samtal med olika biljettkontor både på Arlanda och Amsterdam. Ja jag tror jag satt i telefon i 3 timmar på morgonen. Men min vädjan och diverse förklaringar att jag måste vara på St. Martin på fredag kväll. Men det hjälpte inte. Till slut tröttnade jag och for ner till Arlanda. Där chansade jag och checkade in mina väskor och jag sa som det var att jag stod på väntelista. Då visade det sig att jag hade platser på planen både från Arlanda och Amsterdam. Det hjälper ibland att vara envis. Nu var det bara att hoppas att allt fungera nästkommande dag.

 

Sen kom nästa hjertklappning. En timme innan avgång när jag sitter i lungan ro och väntar på att få gå ombord, får jag helt plötsligt hör i högtalarna ” Björn Bergkvist kan in vara vänlig och komma till incheckningsdisken på utgång 46.    

Vad i hela friden är det nu. Nu har dom strulat till det igen, och jag känner hur hjärtat går upp i varv. I rask takt tar jag mig till utgången och jag förbereder mig på en hård diskussion. När jag kommer fram till disken säger dom att dom har hittat något i min väska som ser lite konstigt ut. Det ser ut som några gaspatroner. Ja det måste var patroner till sodastreamer säger jag. Det är inte tillåtet att ha sådana i väskan så dom måste vi plocka ur. Jag gör gärna det säger jag och mitt humör stiger till den övre gränsen. Vad gör det att man förlorar två patroner till en sodastreamer, när man äntligen får gå ombord och sätta sig på flyget mot Karibien

Nu kommer några dagar med förberdelser och donande. Lady Mys måste vara i god kondition innan vi ger oss iväg på nästa äventyr

 

 

Snart är vi på G

2018-05-06

Det har varit lite dåligt med skrivande på sista tiden. Ber om ursäkt för det. To -  Do listan har inför kommande segling har varit lång och omfattande, ibland har det inte gått radrätt all ånger, så det tagit många gånger längre tid. Men nu så börjar snart listan att vara avprickad. Återstår bara ett par punkter. En av den är en ganska vikt punkt och det är att få gång på satellittelefon så att vi under översegling kan tanka ner väderfiler. Här har jag kopplat in leverantörerna på att hjälpa mig.

I fredags hämtade jag Mats Brolin på flygplatsen. När han äntligen kom så gick det definitivt inte att gå miste på Mats, folkvimlet Han kom nämligen iförande en Leksands tröja som lyste blå och vit.

I går gick vi ut ur lagunen och ut i friskt vatten. Där ankrade vi upp, och sedan skrämde Kapten ner Mats under båten för att göra rent skrovet från alla alger som växt på under den senaste tiden. Mats han klagade inte utan han njöt at det vara och friska vattnet

I dag på eftermiddagen kommer Clas. Vi skall även hämta honom kl. halv fyra. När han har kommit är vi fulltaliga i besättning. Sedan kommer vi att förbereda oss och framför allt bunkring av mat. Vi måste ha mat med oss så att minst skall klara oss i tre veckor. En ganska så svår uppgift för tre ensamma herrar.

Nu bär det iväg

 

2018-05-08

Ja då börjar vi bli klara för avsegling, och idag klockan 4 så öppnar dom bron för oss och vi kan börja vår Atlantsegling. Vi har också fått igång på internet via satellittelefon. Det var inte lätt att få alla parametrar på plats för att få den att fungera. Clas har varit tålmodig och jobbat med problemet i två hela dagar

Sen har vi varit och inhandlat mat så att vi skall klara oss i tre veckor. Ja det blev två vändor till supermarket, och båda gångerna blev två stora kundvagnarna full. När vi sedan släpat all mat och dryck hem till båten skulle allt stuvas ombord och på platser så att provianten ligger still ombord på en båt som gungar och far åt alla håll. Ja jag måste säga att jag tycker att det var duktigt gjort av tre handfallna karar att klara av denna uppgift

Så nu seglar iväg. Då är det bara att hoppas vädret är med oss och att alla prylar på båten håller ihop, under de tre veckors långa segling, som det kommer att ta

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Vendela | Svar 09.05.2018 20.41

Hoppas att ni får en fin seglats!

Maria | Svar 09.05.2018 12.41

Ha det bra nu o segla vackert !

Jaja | Svar 06.05.2018 21.21

Är det Claes väska du visar på bilden? Har han kommit fram? Ni kommer att få det jättebra med all samlad erfarenhet👍⛵️

Gunilla Hansson | Svar 06.05.2018 13.28

Så spännande det låter. Visst fixar ni maten, riktiga dalkarlar går aldrig bet !
Stort Lycka Till !
Gunilla H

Tore Fändriks | Svar 06.05.2018 13.24

Spännande att få läsa er seglats men det kommer att gå bra sätt leksands tröjan synlig då går det bra ha det vi hörs Tore o majlis

Marika Tornberg | Svar 02.05.2018 14.39

Jag ser fram emot att följa er resa när min far Claes Tornbeg seglar med dig och Mats till Azorerna. Ta hand om varandra och ha så kul!

Gunilla Hansson | Svar 28.04.2018 14.24

Det spännande börjar innan seglatsen startat !
Kul att följa.."det stora äventyret ! " Lycka till !
G.H.

Gunilla Olsson | Svar 15.04.2018 14.47

Vi följer er på resan och önskar goda vindar!
Gunilla o Toyvo

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.05 | 20:41

Hoppas att ni får en fin seglats!

...
09.05 | 12:41

Ha det bra nu o segla vackert !

...
06.05 | 21:21

Är det Claes väska du visar på bilden? Har han kommit fram? Ni kommer att få det jättebra med all samlad erfarenhet👍⛵️

...
06.05 | 13:28

Så spännande det låter. Visst fixar ni maten, riktiga dalkarlar går aldrig bet !
Stort Lycka Till !
Gunilla H

...
Du gillar den här sidan